Zakaj izbrati alu profile namesto polikarbonatnih profilov?

Pri izbiri materialov za različne vrste konstrukcij in gradbenih projektov sta aluminij in polikarbonat pogosto v ospredju. Obe vrsti profilov imata svoje prednosti in slabosti, vendar pa se v številnih primerih aluminijasti (alu) profili izkažejo za boljšo izbiro. V tem članku bomo raziskali razloge, zakaj so alu profili pogosto prednost pred polikarbonatnimi profili, ter podrobneje obravnavali lastnosti, prednosti in uporabo teh materialov. 

Tesnenje

Ena izmed glavnih prednosti alu profilov je boljše tesnenje, saj imajo v levem in desnem utoru zgornjega ter spodnjega dela profila vstavljeno gumi tesniloPri vijačenju pokrivnega profila se ta tesnila stisnejo in tako zaprejo vse odprtine, kar preprečuje vdor vode. Nasprotno pa polikarbonatni profili teh tesnil ne vsebujejo, kar povečuje tveganje za vstop vode in umazanije.

Obstojnost

Alu profili so bolj obstojni od polikarbonatnih. Prozorna barva in slabše tesnenje polikarbonatnih profilov lahko povzročita vidno prodiranje umazanije v notranjost profila. Pri alu profilih je tesnenje boljše, kar zmanjšuje možnost vstopa umazanije. Poleg tega aluminij ni transparenten,  zato umazanija, tudi če zaide pod profil, ne bo vidna.

Trdnost

Alu profili so trdnejši od polikarbonatnih in zato bolj odporni na udarce in druge vremenske vplive. Alu profile je mogoče tudi prašno barvati, kar pomeni prilagoditev barve vašim željam in objektom v bližini (barvno ujemanje hiše in nadstreška). Zaradi svoje trdote imajo tudi boljšo nosilnost v primerjavi s polikarbonatnimi profili, ki so mehkejši.

Stroški in ekonomičnost

Stroški alu profilov so višji v primerjavi s polikarbonatnimi, vendar so dolgoročni prihranki pogosto večji zaradi manjše potrebe po vzdrževanju in daljše življenjske dobe. Polikarbonat je lahko cenejša izbira v začetku, vendar lahko zahteva večje stroške vzdrževanja in zamenjav na dolgi rok.

Primeri, kjer so polikarbonatni profili bolj primerni od alu profilov

Polikarbonatne profile priporočamo predvsem takrat, ko se odločimo za zapiranje in pokrivanje rastlinjakov ali izdelavo pokrovov za tople grede. Zaradi njihove večje fleksibilnosti in enostavnega krivljenja so posebej primerni za različne oblike pokrovov. Polikarbonatni profili so tudi lažji, kar olajša njihovo namestitev in prilagoditev specifičnim potrebam vrtnarstva. Poleg tega omogočajo dobro prepustnost svetlobe, kar je pomembno za optimalno rast rastlin.

ALU H PROFILI in POLIKARBONATNI H PROFILI

ALU DVOJNI VEZNI PROFIL Z GUMI TESNILI

ALU U PROFILI in POLIKARBONATNI U PROFILI