Skip to content

Svetlobne kupole

Rešitev

Svetlobne kupole

Svetlobne kupole so namenjene osvetlitvi prostorov z dnevno svetlobo, prezračevanju in aktivni požarni zaščiti. So odlična rešitev za ravne strehe industrijskih objektov, športnih hal, šol, mansardnih stanovanj in drugih objektov. Kupole in trakovi so zaradi vgrajenih materialov lahke in enostavne za vgradnjo.

 

Naravna svetloba je najbolj privlačna, učinkovita in ekonomična metoda osvetljevanja.

Zenitalna svetloba je svetloba, ki prihaja s strehe in je močnejša kot svetloba s strani. Umetno osvetljevanje lahko predstavlja pomemben delež porabe celotne energije v stavbah. Učinkovito upravljanje dnevne svetlobe lahko zniža stroške razsvetljave tudi od 30 do 50 %. Posledično je tako osvetljevanje zaradi manjše porabe energije in svetil okolju bolj prijazno.

Naravno prezračevanje prostorov

Preko svetlobnih kupol lahko na naraven način zračimo prostore, znižujemo toploto in s tem izboljšamo kakovost zraka.

Aktivna požarna zaščita

Kupole Pos plastika so certificirane skladno z evropskim standardom EN 12101-2:2003, ki vsebuje zahteve in preizkusne postopke za naravne sisteme odvoda dima in toplote.

Energetska učinkovitost

Pri energetski učinkovitosti svetlobnih kupol je potrebno upoštevati svetlobno prepustnost kupol, ki omogoča naravno osvetljevanje z zenitalno svetlobo, kar znižuje stroške razsvetljave ter naravno sončno ogrevanje in toplotno prevodnost, kar znižuje stroške ogrevanja. Kupole Pos plastika dosegajo U-vrednost do 1,0 W/m2K.

 
Lastna proizvodnja kupol

omogoča manjše serije. Izdelamo lahko več kot 80 različnih dimenzij – okrogle, kvadratne in pravokotne ter celo piramidne oblike.
Svetlobne kupole POSplastika imajo oznako CE ter so skladne s standardom SIST EN 1873.

Izdelujemo jih iz akrilnih / pleksi plošč, odpornejšega polikarbonatnega stekla ali energetsko učinkovite s srednjim slojem iz večslojne polikarbonatne plošče.

Barve: prozorna, opal/mlečna ali možnost IRR za zmanjševanje prehajanja toplote v prostor. Po naročilu tudi barvne.

Glede na zahtevano U-vrednost so kuole eno, dvo, tro ali štirislojne.

Načini odpiranja

  • ročno (teleskopsko vreteno ali ročica je dolžine do 2 m)
  • električno odpiranje 
  • pnevmatsko odpiranje

Nastavni venci

Svetlobne kupole POSplastika so standardno vgrajene na poliestrske nastavne vence NV, armirane s steklenimi vlakni (GFK). Kot toplotni izolator je uporabljena trda poliuretanska pena (PUR). S široko prirobnico je možna montaža nastavnega venca na lesene, kovinske ali betonske strešne konstrukcije. Standardne višine nastavnih vencev so 15, 30 ali 50 cm. Po naročilu jih lahko vgradimo tudi na lesene, kovinske, PVC ali betonske nastavne vence.