ESD oz. antistatične plošče ščitijo pred elektrostatičnim razelektrenjem

Nenehen razvoj elektronske industrije vodi do vse večjih zahtev za vgradne materiale. Ena izmed težav je ESD (ang. electrostatic discharge), ki ga med drugim povzroča statična elektrika. Ta nastane, ko dva materiala staknemo ali drgnemo med seboj, nato pa ju ločimo.

Nekontrolirana elektrostatična razelektritev je resna težava pri elektronskih vezjih, saj se lahko zaradi napetosti poškodujejo ali uničijo elektronske komponente. V ta namen se pri izdelavi naprav uporablja materiale, ki preprečujejo nastajanje elektrostatike oziroma odvajajo naboj v zemljo.

Elektrostatična razelektritev lahko povzroči iskre. V proizvodnih okoljih, ki vsebujejo prah in topila, zaradi česar obstaja nevarnost eksplozije, ESD plošče zagotavljajo učinkovito protieksplozijsko zaščito. Za uporabo v takšnih okoljih morate biti pozorni, da so plošče skladne z “ATEX” direktivo 94/9/EG, II 2 GD.

Elektrostatična razelektritev povzroča težave tudi zaradi nabiranja nezaželenega prahu in umazanije, zato so ESD plošče odlična izbira za čiste prostore in prostore z visoko vsebnostjo prahu.

Kaj pa antistatični materiali in trenje?

Za antistatične materiale je značilno, da se v njih ne nabira elektrostatičen naboj. Najpogosteje se uporabljajo v visokotehnoloških panogah, kot so farmacevtska, medicinska, kemična in živilska industrija.

Področja uporabe

ESD plastične plošče se uporablja za pokrove strojev in delovnih postaj, v čistih sobah, mikroelektroniki in opremi za testiranje vezij ter za zaščito občutljivih komponent v:

  • elektronski industriji,
  • strojništvu,
  • tehnologiji čistih prostorov,
  • kemični in farmacevtski industriji,
  • prehrambni industriji.

Obseg izdelkov

Z ESD zaščito so dobavljivi različni tipi plastike: polikarbonat, PMMA oz. akril in PVC.

Razpon debelin je velik in sicer od 1 do 20 mm, odvisno od tipa plastike.

Na voljo so plošče različnih dimenzij: 1000 × 2000 mm in 1212 × 2424 mm.

ESD nanos je standardno na obeh straneh.

Za zaščito na svetlobo občutljivih proizvodnih procesov, kjer imamo opravka z UV-osvetlitvijo ali laserskimi žarki, lahko izbirate med prosojno toniranimi izdelki. 

Za toplotno obdelavo so primerni standardni produkti brez nanosa proti razenju. Za ravne aplikacije, kjer je predvidena večja obraba in konstanten stik s kemikalijami, pa je priporočljiva opcija plošč z nanosom proti razenju (anti-scratch), saj je material na ta način bolj odporen na praske in organska topila.

Materiali so UV-obstojni, kar zagotavlja dolgo življenjsko dobo.

Tehnične značilnosti

Imate vprašanje ali povpraševanje? Kliknite spodnji gumb in nam pišite.