Osvetlitev prostorov s svetlobnimi trakovi

Svetlobni trakovi so arhitekturni elementi, običajno sestavljeni iz prozornih ali opalnih materialov, kot so akril ali polikarbonat. Vgrajujejo se na strehe objektov. So odlična rešitev za prekrivanje večjih svetlobnih odprtin na strehah objektov. Za razliko od svetlobnih kupol lahko svetlobni trakovi segajo po celotni dolžini konstrukcije in so zato primerni predvsem za večje objekte. 

 

Naravna svetloba za energetsko učinkovite prostore

Glavna funkcija svetlobnih trakov je ustvarjanje naravne svetlobe v notranjosti prostorov, kjer namesto hladnih umetnih luči, prostor napolnjuje naravna svetloba. Zmanjšujejo potrebo po umetni razsvetljavi, kar prispeva k izjemni energetski učinkovitosti stavb. Ta rešitev je še posebej učinkovita in pomembna v industrijskih, skladiščnih, trgovinskih ter poslovnih stavbah, kjer je potreba po veliki količini naravne svetlobe. 

Številne prednosti svetlobnih trakov

Svetlobni trakovi ne le prispevajo k ustvarjanju prijetnejšega ambienta, temveč jih odlikujejo številne druge prednosti. Zagotavljajo učinkovito prezračevanje prostorov, izboljšujejo protipožarno zaščito ter s tem povečujejo stopnjo požarne varnosti. Poleg tega pa izrazito znižujejo stroške, ki jih sicer terja osvetlitev prostorov. 

Vrste svetlobnih trakov

Segmentni svetlobni trakovi so narejeni iz akrilnega ali polikarbonatnega stekla in se montirajo neposredno na nastavne vence. Sestavljeni so iz zaporedja ravnih segmentov, ki tvorijo ravno ali stopničasto obliko. Ti trakovi so primerni za objekte z ravnimi strehami ali okenskimi odprtinami. Zaradi svoje ravninske oblike so segmentni svetlobni trakovi lahko enostavnejši za namestitev na ravne površine. To hkrati omogoča hitrejšo in bolj praktično vgradnjo. 

Ločni svetlobni trakovi so oblikovani v ukrivljene, ločene segmente, ki tvorijo ukrivljeno ali lokasto obliko. Ta vrsta trakov je običajno uporabljena za prilagajanje ukrivljenim ali zaobljenim površinam, kot so kupole ali strešne oblike s kompleksnimi geometrijskimi vzorci. Zaradi svoje ukrivljene narave omogočajo enakomerno porazdelitev svetlobe in estetsko privlačen izgled. Dolga življenjska doba ločnega svetlobnega traku je zagotovljena z vgradnjo kvalitetnih materialov. Ločitev notranjega nosilnega alu profila in zunanjega pokrivnega alu profila zagotavlja sistemu termično ločitev po celotnem loku. Možna je integracija požarnih sistemov za odvod dima in toplote. 

Izbira med segmentnimi in ločnimi trakovi je odvisna od oblike in zahteve arhitekturnega oblikovanja ter funkcionalnih potreb določenega objekta. S sposobnostjo vgradnje mehanizmov za dnevno prezračevanje ter odvod dima in toplote so vsestranski element industrijske arhitekture.

Zaupajte izkušenim monterjem

V našem podjetju smo ponosni na dolgoletne izkušnje z montažo svetlobnih kupol in trakov. Naše usposobljeno in strokovno osebje vam z veseljem svetuje ter pomaga pri izbiri materialov. Za energetsko učinkovite, varne in svetle prostore, se obrnite na nas.

AC Trak POS Sanacija Riko Kor