Ko pomislimo na polikarbonatne / Lexan  plošče nas misel najprej popelje na kritno nadstreškov in garaž. V zadnjih letih pa se material vse bolj pojavlja tudi kot eden glavnih gradnikov moderne monumentalne arhitekture.

Fasadni sistemi večslojnih plošč fasadni obod estetsko združijo v celoto brez nepotrebnih vmesnih profilov, kar omogoča  oblika panelov na utor – jezik. Zaradi nizke teže so lahko konstrukcije vitke, stavbe visoke in sloke. Prosojnost, vendar ne prozornost, panelov omogoča, da se bariera med notranjim prostorom in zunanjostjo zabriše. V prostor prehaja velik delež naravne svetlobe, prepušča barvitost zunanjosti, a hkrati se mimoidoči nehote vključi v dogajanje v notranjosti arhitekture. Zato se tovrstne rešitve do sedaj predvsem uporabljali pri zasnovi skladiščnih prostorov, telovadnic, kot na primer prizidek telovadnice OŠ Vižmarje – Brod arhitekturnega biroja Medprostor ali kot so to projektirali v biroju Styria arhitekti in s paneli v celoto povezali zunanje stopnišče večstanovanjskega objekta v Kamnici pri Mariboru.

 

MPI 5851 Panosrgb 2400 600x297

Tovrstne materiale in sisteme se uspešno uporablja tudi pri obnovah starejših skladiščnih prostorov, nadomeščanju dotrajanega kopelitnega stekla, ki so ga v preteklosti kar precej uporabljali. Zamenjava je energetsko učinkovita, saj U-vrednost sistema lahko doseže do 0.8 W/m2K.

Povojna nemška stanovanjska arhitektura je zaradi pomanjkanja materialov slabo energetsko učinkovita. Zato sta arhitekta Günter Pfeifer in Annette Rudolf-Cleff pri prenovi večstanovanjske stavbe v Mannheimu z zunanje strani stavbo ovila v 50 mm debele polikarbonatne fasadne panele. Prostor med prvotno fasado in polikarbonatnim ovojem ter s posebnim sistemom ventilacije je tako postal zbiralnik toplega zraka. Stavba po prenovi po energetski učinkovitosti zlahka konkurira pasivni gradnji.

Polikarbonatni fasadni sistem

Polikarbonat je trajnostno naravnan material. Je bolj žilav od stekla, UV stabilen in težko gorljiv. Po koncu življenjske dobe, čez desetletja, ga je možno popolnoma reciklirati.

Dovršeni aluminijasti profili z ali brez termočlena zagotavljajo visoko estetsko raven in dolgotrajno uporabo take arhitekture.

Polikarbonatni fasadni sistemi so funkcionalni, učinkoviti in estetski. Paleta barv in barvnih kombinacij omogoča nešteto kreativnih idej.