Rezanje in vrtanje akrilnega oz. pleksi stekla

Akrilno steklo oziroma pleksi steklo lahko režemo z laserskim žarkom ali žaginim listom. Laser zagotavlja izjemno gladek, svetleč rez, medtem ko rezanje z žago uvrščamo med grobi razrez. Pri vrtanju moramo biti pazljivi, saj lahko v primeru napačnega postopanja plošča tudi poči.

Laserski razrez

Ravne in izjemno natančne reze, zapletene luknje ali kompleksne vzorce se lahko doseže z laserskim žarkom. Rezi bodo pri litih akrilnih ploščah izredno gladki, čisti in natančni, saj so plošče, izdelane s tem postopkom, posebej primerne za takšno vrsto razreza. Potrebna je le optimizacija višine, hitrosti in moči laserskega žarka.

Rezanje z žago

Za razrez pleksi plošč so primerni vsi tipi žag, ki se pogosto uporabljajo za rezanje kovine ali lesa (krožna, tračna, vbodna, sabljasta, ročna žaga). Nekateri modeli so sicer primernejši kot drugi, saj zagotovijo bolj gladek in hitrejši rez. Pomembno vlogo pri tem imajo žage, ki vsebujejo list s preskočnimi zobmi. Slednji zaradi širokega požiralnika zagotavljajo prostor za odstranitev odrezkov.

Da bi dosegli najboljši rezultat, poskrbite, da bo žagin list nepoškodovan in oster. Ploščo dobro primite ali pritrdite, vodilo rezila pa postavite blizu reza, da zmanjšate vibracije.

Priporočene lastnosti in nastavitve žage:

Zagin List E1646042521961
Tabela Lastnosti Nastavitve Zage Za Rezanje Pleksija

Vrtanje v akrilno oz. pleksi steklo

Za vrtanje lahko uporabite standardne vrtalne naprave za les ali kovino. Vrtljivi svedri naj imajo 2 žleba, ki sta od središčne točke odmaknjena 60–90 ° (), odmik ustnice naj znaša 12 – 16 ° (ε). Med vrtanjem – to velja zlasti za debelejše plošče – je treba sveder zaradi opilkov večkrat izvleči. Najboljši učinek dosežete s hitrostjo vrtanja 25 – 80 m/min.

Del plošče, kjer je predvideno vrtanje, dobro primite ali pritrdite, da med vrtanjem preprečite zdrs ali razpoko plošče. Priporočamo vsaj 3-centimetrski odmik od roba plošče. 

V podjetju Termotom nudimo tako grobi kot tudi laserski razrez velikih formatov in zapletenih oblik akrilnega oziroma pleksi stekla.

Sveder

Imate vprašanje ali povpraševanje? Kliknite spodnji gumb in nam pišite.