Topla greda iz polikarbonata: ključ do uspešnega vrtnarjenja

Tople grede so ključni element za vsakega vrtnarja, ki želi podaljšati rastno sezono in zaščititi svoje rastline pred neugodnimi vremenskimi razmerami. V podjetju Termotom ponujamo visoko kakovostne Lexan plošče, ki nudijo trajno in funkcionalno rešitev za vaše vrtnarske potrebe.


Kaj je topla greda?

Topla greda je zavarovano rastno okolje, ki omogoča vrtnarjenje skozi celo leto. Z uporabo prozornega materiala, kot je polikarbonat, se ustvarja mikroklima, ki je idealna za rast rastlin. To okolje omogoča višje temperature in zaščito pred vetrom, dežjem in snegom.


Kako izbrati pravo toplo gredo za vaš vrt?

Pri izbiri tople grede je pomembno upoštevati več dejavnikov:

Velikost: Izberite toplo gredo, ki ustreza velikosti vašega vrta in potrebam vaših rastlin.

Material: Polikarbonatne plošče so lahke in trpežne.

Prezračevanje: Dobra topla greda mora imeti možnost prezračevanja za preprečevanje pregrevanja.

Namestitev tople grede

Postavitev tople grede je ključna za njeno učinkovitost:

Lokacija: Postavite toplo gredo na sončno mesto, kjer bo čez dan prejela največ svetlobe.

Osnova: Priporočljivo je, da ima topla greda trdno osnovo za stabilnost in zaščito pred vetrom.

Prezračevanje: Vključite prezračevalne odprtine, ki omogočajo kroženje zraka in preprečujejo pregrevanje.

Pri izdelavi tople grede ali rastlinjaka iz polikarbonatnih plošč ne smete pozabiti na pravilno zaključevanje in spajanje plošč.  Več si preberite TUKAJ. 


Razlike med Lexan polikarbonatnimi ploščami in folijo PVC

Tople grede iz večslojnih plošč Lexan so znane po svoji trdnosti in trajnosti, saj so plošče iz polikarbonata odporne na vremenske vplive. Zagotavljajo odlično toplotno izolacijo zaradi večslojne strukture, ki pomaga ohranjati konstantno temperaturo znotraj tople grede. UV zaščita podaljšuje življenjsko dobo plošče in varuje rastline pred škodljivimi učinki UV sevanja. Kljub tem prednostim so tovrstne tople grede dražje in zahtevajo močnejšo konstrukcijo za postavitev.

Nasprotno pa so tople grede s folijo PVC cenovno ugodnejše in prilagodljive, kar omogoča enostavno in hitro postavitev. PVC folija je lahka, vendar manj trajna, manj odporna na vremenske vplive in manj učinkovita pri toplotni izolaciji, kar lahko vodi do večjih temperaturnih nihanj znotraj tople grede. Poleg tega folija običajno nudi manj UV zaščite, kar lahko skrajša njeno življenjsko dobo. 

Img1 E1719915246699

Pokrov za visoko gredo iz večslojnih polikarbonatnih plošč Lexan


Zakaj izbrati naše večslojne polikarbonatne plošče Lexan?

Čeprav so večslojne polikarbonatne plošče Lexan nekoliko dražje, ponujajo številne prednosti, ki upravičujejo višjo ceno:

  • Izjemna izolacija: večslojne polikarbonatne plošče zagotavljajo odlično toplotno izolacijo, kar pomeni boljši pogoj za rast rastlin tudi v najhladnejših mesecih.
  • Trpežnost in odpornost: Polikarbonatne plošče so izredno trpežne in odporne proti udarcem, kar zagotavlja dolgo življenjsko dobo tople grede in manj vzdrževanja.
  • UV zaščita: Naše plošče vsebujejo UV zaščitni sloj, ki hkrati podaljšuje življenjsko dobo same strukture. Več si preberite TU.
  • Lahkotnost: Kljub svoji trpežnosti so polikarbonatne plošče lahke, kar olajša montažo in premikanje tople grede po vrtu.
01 Termo Topla Greda

Topla greda iz večslojnih polikarbonatnih plošč Lexan debeline 4,5 mm

Tople grede so nepogrešljiv pripomoček za vse vrtnarje, ki želijo povečati svojo pridelavo in zaščititi svoje rastline. V podjetju Termotom nudimo visokokakovostne večslojne polikarbonatne plošče Lexan, ki so prava izbira za dolgotrajno in učinkovito sestavo tople grede. Naši strokovnjaki vam bodo z veseljem svetovali pri izbiri, da boste lahko uživali v bogatem pridelku skozi vse leto.