Razlika med ekstrudiranimi in litimi akrilnimi oz. pleksi ploščami

Akrilne oz. pleksi plošče izdelujemo v dveh različicah – liti in ekstrudirani. Lite pleksi plošče se proizvajajo direktno iz monomera MMA (Methyl Methacrylate), in sicer na dva načina. 

Najpogostejši način je vlivanje, kjer se monomer vlije med dve stekleni plošči, ločeni z gumijastimi tesnili. Debelina tesnila določa debelino akrilne plošče. Polimerizacija poteka v posebnih pečeh in vodnih kadeh. Poznamo pa tudi t.i. continuous cast. To je postopek polimerizacije monomera, ki poteka med dvema visoko poliranima valjema iz nerjavnega jekla.

Proizvodnja ekstrudiranih akrilnih plošč je na drugi strani kontinuiran proces. Granulat PMMA stopimo v ogrevanih sodih in potisnemo skozi vrsto valjev, ki ploščo oblikujejo v želeno debelino in ji po potrebi dodajo tudi teksturo.

Razlika med akrilnimi ploščami

Za lite akrilne plošče velja, da so v primerjavi z ekstrudiranim steklom bolj odporne na kemikalije in topila, manj nagnjene k praskam, enostavnejše za obdelavo in bolj žilave.

Odstopanja (toleranca) v debelinah

Lite akrilne plošče imajo zaradi načina obdelave večja odstopanja v debelinah, in sicer pri večji debelinah od +/- 0,5 do +/- 1,8 mm.  Ekstrudirane plošče, debelejše od 3 mm imajo medtem toleranco v debelini le +/- 5 %.

Barve

Možnost barvanja prozornega monomera z uporabo pigmentov je pri litih ploščah večja, kar omogoča široko paleto barv v relativno majhnih serijah. V večini primerov je mogoče dobiti nestandardne barve v minimalni količini 20 plošč. Lite plošče so na voljo tudi v vrsti specialnih izvedb, kot so na primer Night & Day, plošče posebej prilagojene za LED-osvetlitev, plošče za projekcijske zaslone in satinirane plošče.

Pri ekstrudiranih ploščah imamo medtem običajno opravka s standardnimi barvami, kot so prozorna, mlečna oziroma opal in črna. Za barve, prilagojene željam naročnika, je navadno zahtevano naročilo najmanj 3 ton plošč.

Obdelava

Zaradi načina izdelave imajo ekstrudirane plošče večje notranje napetosti, kar lahko privede do mikrorazpok. Zato pred obdelavo priporočamo t.i. temperiranje plošč. 

Obdelava litih plošč je enostavnejša. Rez z običajno žago je čistejši. Pri laserskem razrezu je rez lepši, visoko poliran in brez ostrega roba. Poleg tega se lite plošče lepše toplotno oblikujejo.

Katera izvedba pleksija je cenejša

Način izdelave z vlivanjem pleksija, je zahtevnejše, zato so lite akrilne oz. pleksi plošče v primerjavi z ekstrudiranimi nekoliko dražje.

Dimenzija in zaloga

Ponudba ekstrudiranih plošč

  • Prozorne: od debeline 2 mm do 15 mm.
  • Opalne / mlečne: od 2 mm do 8 mm.
  • Standardna dimenzija: 2050×3050 mm. Po naročilu možne tudi daljše plošče.

Ponudba litih plošč

  • Prozorne: od debeline 3 mm do 30 mm.
  • Opalne / mlečne:  od 3 do 8 mm.
  • Satinirane plošče v prozorni in mlečni barvi: od 3 mm do 8 mm.
  • Barve:  v večini primerov  na zalogi v debelini 3 mm.
  • Standardna dimenzija: 2030×3050 mm.  Vse plošče na zalogi dobavljive tudi v manjših dimenzijah. Nudimo tako grobi kot tudi laserski razrez.

 

 

Viri:

  • https://en.wikipedia.org/wiki/Poly(methyl_methacrylate)
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Methyl_methacrylate